Vinkit viinikaapin valintaan

Viinikaapit ovat ihanaa arjen luksusta, jotka antavat keittiölle kuin keittiölle sipauksen juhlan tuntua. Viinikaapeista löytyy laaja kirjo erilaisia malleja erilaisilla ominaisuuksilla, joten juuri omiin tarpeisiin ja keittiöön sopivan löytäminen voi tuntua haasteelliselta. Tämä viinikaappiopas on luotu helpottamaan juuri sinulle sopivan viinikaapin löytämistä.

Erilaisia malleja

Viinikaapin valinta kannattaa aloittaa miettimällä, kuinka monelle pullolle tarvitset tilaa. Halutaanko viinikaapissa säilyttää suurempia määriä eri viinejä, vai riittääkö paikka vain muutamalle? Tämä vaikuttaa suoraan viinikaapin ulkonäköön ja siihen mihin se voidaan sijoittaa. Halutaanko viinikaappi vähäeleiseksi osaksi keittiötä, vai halutaanko viinikokoelma asettaa esille? Malleja ja ratkaisuja löytyy useita.

Integroitu

Integroidulla viinikaapilla tarkoitetaan klassista kalusterunkoon sijoitettua laitetta, joissa ovi on UV-valolta suojaavaa lasia. Ne voidaan sijoittaa joko pöytätason alle tai korkeaan kaappiin. Integroiduista vaihtoehdoista on saatavilla tyylikkäitä vetimettömiä malleja, kuten Mielen FlexiFrame Plus Push-2-open toiminnolla, jossa ovi avautuu edestä painamalla. Jos tavoitteena on sulauttaa viinikaappi vähäeleiseksi osaksi keittiötä, voisi sinulle parhaiten sopia pienempi parin kymmenen pullon malli, joka voidaan sijoittaa integroitavan mikron tavoin korkeammalle kaappiin.

Vapaasti seisova

Vapaasti seisovan viinikaapin ero integroitavaan malliin on se, ettei laitetta nosteta kalusterungon sisään, vaan se seisoo vapaasti lattian päällä. Tämä rajoittaa sitä, mihin kaikkialle viinikaapin voi keittiössä sijoittaa. Jotkut vapaasti seisovat mallit soveltuvat pöytätason alle sijoitettaviksi, kun taas toiset mallit tarvitsevat ympärilleen reilusti tilaa ilmankierrolle. Tämä on hyvä huomioida sopivaa viinikaappia valittaessa ja sen ulkonäköä miettiessä.

Kalusteovi kehyksellä

Tyylikäs vaihtoehto on kalusteovikehyksellä varusteltu integroitava viinikaappi. Tällöin viinikaapin keskiosa on lasia ja sitä ympäröivä kehys samaa kalusteovea kuin keittiön muut kaapit. Näin viinikaapin ilme voidaan kustomoida omaan keittiöösi sopivaksi ja kokonaisuus näyttää harmoniselta ja viimeistellyltä. Gaggenaun 400-sarjan viinikaapeista voit muun muassa valikoida kalusteovikehyksellä tulevan viinikaapin kahvallisena tai push-2-open toiminnolla varustettuna.

 

Oikeaoppinen säilytys ja lämpötila

Viinin säilymisen kannalta tärkeimpiä tekijöitä ovat oikea lämpötila, sopiva kosteustasapaino sekä valolta, tärinältä ja hajulta suojaaminen. Nämä perusominaisuudet löydät kaikista hyvistä viinikaapeista. Vaativampaan makuun on saatavilla malleja, joista löytyy kattavammat ominaisuudet, kuten useampi säädeltävä lämpötilavyöhyke.

Useampi lämpötilavyöhyke mahdollistaa erilaisten viinien säilyttämisen niille tarkoitetussa tarjoilulämpötilassa, jolloin ne ovat aina heti valmiita nautittavaksi. Punaviinien tarjoilulämpötila on  16-18 °C, valkoviinien ja roseiden 10-12°C kun taas kuohuviinien ja samppanjan 6-8°C. Oikean viinikaapin valinnassa kannattaa siis miettiä, millaisia viinejä halutaan säilyttää ja onko tarvetta useammalle lämpötilavyöhykkeelle. Temptechin tyylikäs Avintage-viinikaappi on varusteltu kahdella lämpötilavyöhykkeellä ja siinä on tilaa 36 pullolle.

 

Kootut vinkit viinikaapin ostoon

  1. Kaapin koko  –  Kaapin koon määrittelee se kuinka monta pulloa haluat säilyttää. Eri valmistajien ilmoittama pullojen säilytysmäärä on suuntaa antava ja se lasketaan tavallisten Bordeaux-viinipullojen mukaan. Todellisuudessa yksittäisten pullojen koko ja muoto vaihtelevat ja siksi on hyvä valita noin 20-30% suurempi kaappi kuin mitä sillä hetkellä tarvitset.
  2. Ulkonäkö  –  Kaipaatko minimalistista tyyliä vai keittiön katseenvangitsijaa? Tästä riippuen voidaan valita joko integroitava vetimetön malli tai korkea kehystetty kaappi.
  3. Tarvittavat lämpötilat  –  Kuinka monta lämpötilavyöhykettä tarvitaan? Jos kotona nautitaan paljon erilaisia viinejä, kannattaa valita viinikaappi, josta löytyy erilliset lämpötilavyöhykkeet esimerkiksi puna- ja valkoviinille.

 

Blaun kautta löydät laajan valikoiman Mielen, Gaggenaun ja Temptechin laadukkaita viinikaappeja, joilla viimeistelet unelmiesi Blau-keittiön.

Viinikaapit ovat ihanaa arjen luksusta, jotka antavat keittiölle kuin keittiölle sipauksen juhlan tuntua.
h
h
h
h
Keittiökuvat - Mikael Pettersson
Viinikaappi kuva - Gaggenau
Lue lisää
The Poet´s Blue – arkkitehdin showroom-koti
Taitelijakodeista inspiroitunut – Hanna Kääriäisen kotona
Vuosi 2024 – Klassikoiden paluu
Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka. Varaa aika suunnitteluun

Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka.