Kierrätys keittiössä

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat ominaisuuksia, joita halutaan nykypäivän keittiöltä. Kierrätys on tärkeä osa keittiön käytännöllisyyttä, ja se tulee huomioida jo uutta keittiötä suunniteltaessa. Kun on selkeä lajittelupiste ja oikeankokoiset säilytysastiat, kierrättäminen onnistuu vaivattomasti ja kuin huomaamatta, siitä tulee osa arkea. Suunnittelemalla vastuullisen keittiön käytännönläheisillä toiminnoilla olet osa kestävää kehitystä.

Haluamme jatkuvasti kehittää kierrättämisen mahdollisuuksia keittiösuunnittelussa. Keittiöihin toteutetaan yhä innovatiivisempia ratkaisuja lajittelulle. Lajittelupiste ei enää rajoitu ainoastaan allaskaapin alle, vaan jakautuu nyt useampaan laatikostoon mahdollistaen esteettömän kierrättämisen. Keittiöstä voi hyvin omistaa esimerkiksi altaan viereisetkin laatikot lajittelulle. Blaun toteuttamat mittatilauskeittiöt mahdollistavat erikokoisten laatikoiden omistamisen jäteille – voit räätälöidä jätevaunun juuri oman arkesi tarpeiden mukaan. Ahtaat tai huonosti suunnitellut lajittelupisteet hankaloittavat kierrättämistä ja voivat tehdä siitä turhauttavaa. Näin ollen lajittelupisteen suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon omassa kotitaloudessa kertyvä jätteiden määrä, jolloin uusi keittiö ei tuota ikäviä yllätyksiä.

Kun jätteet lajittelee huolella, sekajätettä syntyy hämmästyttävän vähän. Näin sille omistettu roska-astia voi olla pienikokoinen, jättäen muille roskille enemmän tilaa. Myös biojätteelle varattu lajitteluastia voi olla pieni, sillä sitä tyhjennetään usein eikä jätettä ehdi kertyä yhtä paljon. Muoville kannattaa varata iso säilytysastia. Sitä kertyy paljon, koska sitä käytetään valtavasti elintarvikkeiden sekä tavaroiden pakkaamisessa. Pahvi on hyvä kerätä isoon säiliöön, sillä jo pienessä taloudessa sitä kertyy suuria määriä. Tilan puutteessa paperit voidaan kerätä yhteen pahvin kanssa, kunhan muistaa loppukädessä eritellä jätteet. Metalliroskat ja lasin voi kerätä pieniin tai keskikokoisiin astioihin, tai esimerkiksi yhdessä isompaan jos kumpaakaan jätettä ei keräänny paljon.

Kaikkia kierrätysastioita ei tarvitse myöskään sijoittaa keittiöön. Kodinhoitohuone, varasto, autotalli tai eteinen ovat kaikki hyviä paikkoja esimerkiksi paperin, lasin, metallin ja pahvin lajittelupisteille. Keittiössä kuitenkin kannattaa lajitella ruoantähteet ja pakkausjätteet. Keittiöön voi sijoittaa myös irrallisen lajittelupisteen. Kauniita ja laadukkaita itsestään seisovia lajittelujärjestelmiä on valtavasti, joista pystyt valitsemaan juuri itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Blaun suosikkeja ovat muun muassa Brabantian ja kotimaisen Niimaarin kierrätyslaatikot, joita on saatavilla monessa eri koossa.

Kun on selkeä lajittelupiste ja oikeankokoiset säilytysastiat, kierrättäminen onnistuu vaivattomasti ja kuin huomaamatta, siitä tulee osa arkea.
h
h
h
h
Lajittelu
Stailaus - Minna Jones

Keittiö
Kuva - Mikael Pettersson
Stailaus - Minna Jones
Lue lisää
The Poet´s Blue – arkkitehdin showroom-koti
Taitelijakodeista inspiroitunut – Hanna Kääriäisen kotona
Vuosi 2024 – Klassikoiden paluu
Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka. Varaa aika suunnitteluun

Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka.