Vuosi 2024 – Klassikoiden paluu

Keittiötrendit ovat aina kierrätystä jostain vanhasta ja tutusta - ne muuttavat muotoon ja nousevat yhä uudestaan esiin tyylien sykleissä. Vuonna 2024 keittiöissä inspiroidutaakin vanhoista klassikoista ja ajattomien materiaalien, kuten lasin, metallin ja kiven, patinasta ja pinnoista. Tässä katsauksemme tämän vuoden keittiötrendeihin!

Vanhoja klassikoita

Baarikaappi

Vuosien takaa tutut saarekkeen yläpuolelle asetetut yläkaapit ovat muuttaneet muotoaan ja heränneet jälleen henkiin linjakkaampina ja minimalistisempina kuin aikaisemmin. Vielä 2000-luvun alussa nämä niin kutsutut baarikaapit olivat raskaita, matalalla roikkuvia yläkaappeja, joita käytettiin perinteisesti astioiden säilytykseen. Nyt ne ovat muotoutuneet tyylikkäiksi versioiksi alkuperäisestään kevyellä rakenteella, ilmavilla avohyllyillä ja kauniin yksinkertaisilla liukuovilla toteutettuna.

Moderni baarikaappi on kaunis tapa tuoda keittiöön sekä lisää säilytystilaa että persoonallisen yksityiskohdan. Tämä vanha klassikko istuu täydellisesti esimerkiksi linjakkaaseen 70-luvun funkkis ympäristöön.

 

 

Kehysovet

Baarikaapin linjakkaan minimalismin rinnalla tänä vuonna nähdään myös ripaus romantiikkaa klassisen kehysoven myötä. Ruotsissa jo pitkään suosiossa ollut kehysovi on tyyliltään klassinen, mutta vuonna 2024 sitä nähdään monessa eri muodossa, niin moderniin keittiöön istuvana ohuena yksinkertaisempana mallina kuin klassiseen jugend asuntoon sopivana koristeellisempana listaprofiilina.

Yhdessä suunnittelutoimnisto Bang Interiorsin kanssa toteutettu Façade listaovi on tyylikäs nykyaikainen versio vanhasta klassisesta kehysovesta.

 

Blau kehysovi Façade yhteistyössä Bang Interiors

 

Aitojen materiaalien pintoja

Teräs & metallipinnat

1930-luvulta alkuperäisin olevat teräskeittiöt ja rst-ovet syntyivät funktionalismin aikakautena, jolloin arvostuksessa olivat käytännölliset ja selkeälinjaiset pinnat. Teräs- ja metallipintojen käyttö keittiöissä nousi jälleen trendiksi jo vuoden 2023 aikana, mutta se jatkaa vahvaa suosiotaan myös tänäkin vuonna. Teräksen rinnalla myös patinoituneet messinki ja pronssi pinnat niin ovissa, saarekkeissa kuin välitiloissa puhuttelevat.

 

Blau peiliteräs keittiö Kruununhaka Poet´s Blue

 

Metallista ja peiliteräksestä voit inspiroitua muun muassa The Poet´s Blue arkkitehti Anne Kososen showroom-kodissa sekä Laura Seppäsen suunnittelemassa Skanno Home keittiössä.

Lasiovet ja vitriinit

Metallipintojen lisäksi erilaiset lasin struktuurit ja lasivitriinit näkyvät yhä enemmän keittiöissä. Lasiovet ovat tapa tuoda omaa persoonaa keittiöön asettelemalla esille omia rakkaimpia astioita ja esineitä.  Lasia yhdistetään niin puuhun kuin ohuisiin metallikehyksiin ja lasipinnoissa erityisesti raitalasi ja lämpimän pronssisen sävyiset lasit houkuttelevat.

Inspiroidu lasista Ullanlinnaan toteutetusta näyttävästä keittiökokonaisuudesta.

 

Blau valkoinen keittiö kvartsiitti tasolla Helsingissä

 

Luonnonkivi tasot

Vuonna 2024 luonnonmateriaalien jatkuvasti kasvava suosio voimistuu entisestään niiden ajattomuuden ja pitkäikäisyyden takia. Keittiöissä halutaan olla kosketuksissa aitojen luonnossa syntyneiden materiaalien kanssa ja luonnonkiven ominainen patinoituminen omaksutaan osaksi elämää. Valitsemalla luonnonmateriaaleja halutaan huomioida keittiön materiaalivalintojen vastuullisuutta.

Rosoista laattaa

Keittiöiden saarekkeissa ja välitiloissa nähdään tänä vuonna myös runsaasti laattaa. Erityisesti näämme struktuuri pintaista laattaa, jotka henkivät rosoisuudellaan aitojen materiaalien elävyyttä ja käsityötä. Laatalla päällystetään niin saarekkeita kuin kokonaisia keittiön seinäpintoja.

 

 

Lue lisää
The Poet´s Blue – arkkitehdin showroom-koti
Taitelijakodeista inspiroitunut – Hanna Kääriäisen kotona
Vuosi 2024 – Klassikoiden paluu
Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka. Varaa aika suunnitteluun

Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka.