Tyypillisesti valmiit ruoat säilyvät jääkaapissa noin 3-4 päivää. Isompia ruokamääriä säilyttäessä on hyvä laskea jääkaapin lämpötilaa pari astetta normaalia alhaisemmaksi, sillä suuret ruokamäärät vaikuttavat jääkaapin viilennystehoon. Lisäksi kuumat ruoat tulee jäähdyttää ennen jääkaappiin laittamista, jotta jääkaapin lämpötila ei nouse turhaan eikä kuuma höyry kerrytä ylimääräistä kosteutta jääkaappiin.
Kalatuotteiden optimaalinen säilytyslämpötila on noin +3 astetta. Tuoreet kalat kannattaa valmistaa mahdollisimman pian, jotta niiden laatu ja maku säilyy mahdollisimman hyvänä. Perkaamaton kala säilyy kylmässä pari päivää ja kalafileet 4-5 päivää. Kalaruokien säilyvyys riippuu valmistustavasta – lämminsavukala säilyy jääkaapissa 5-7 vuorokautta, graavikala sekä avattu sillipurkki säilyvät noin viikon, kun taas kertaalleen pakastettu ja sulatettu mäti pilaantuu helpommin ja tulisi käyttää 1-2 päivän kuluessa.
Lihoja, kuten joulukinkkua, tulee säilyttää alle +6 asteessa. Tuore liha säilyy kylmässä keskimäärin 1-5 päivää lihasta riippuen. broileri tulisi valmistaa 1-2 päivän sisällä, kun taas naudanliha säilyy 4-5 päivää. Kypsä kinkku säilyy puolestaan jääkaapissa noin viikon. Parhaiten kinkku säilyy, kun nostat tarjottavaksi koko kinkun sijasta ainoastaan tarvittavan määrän valmiiksi leikattuja siivuja. Näin koko kinkku ei lämpene turhaan.
Juustoja, maitotuotteita ja jälkiruokia säilytetään enintään +8 asteessa. Avattu juusto säilyy jääkaapissa keskimäärin viikon verran, hyvin puhtaassa jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Tuorekelmun sijaan kovat juustot kannattaa säilyttää leivinpaperiin käärittynä, sillä se hengittää tuorekelmua paremmin. Pehmeät juustot on puolestaan parasta säilyttää kelmuun käärittynä, etteivät ne kuivu. Hapanmaitotuotteet, kuten smetana, creme fraiche ja jogurtti, säilyvät avattuina viikon verran, kun taas avattu pastöroimaton maito säilyy noin neljä päivää. Juhlien jälkiruokasuosikit, kuten tiramisu säilyy hyvänä jääkaapissa 6-7 päivää, juustokakku 3 päivää ja pannacotta vain pari päivää.
Lähes kaikissa paremmissa jääkaapeissa on ominaisuutena tasainen kylmän lämpötilan jakautuminen, joka takaa ruuan paremman säilyvyyden. Joissain malleissa jääkaapin takaseinä on toteutettu täysin teräksestä edistäen jäähdytysilman jakautumista entisestään. Eri ruokatuotteiden optimaalista säilytystä varten on saatavilla myös malleja, joista löytyy useampi eri lämpötilavyöhyke esimerkiksi lihalle ja kalalle sekä hedelmille ja vihanneksille. Erityisesti lihan ja kalan säilytykseen optimoitujen kylmälaatikoiden lämpötilan saa säädettyä jopa nolla-asteisiksi. Kun lämpötila ja kosteustasapaino on säädetty juuri sopivaksi, voi ruoka säilyä tuoreena jopa 3-5 kertaa pidempään kuin normaalisti.