Mikä inspiroi vuonna 2023?

Keittiösuunnittelussa näkyy vuosi vuodelta yhä enemmän maailmalta tulleet vaikutteet ja tyylit. Vaikka keittiötä tulee suunnitella ajattomuus ja oma maku etusijalla, voi suunnitteluun inspiroitua sen hetkisistä trendeistä sekä suuntauksista ja noukkia mieleisiä poimintoja ympäriltä. Tänä vuonna inspiroidutaankin maailmalta tulleista tuulahduksista, kuten teräksestä, näyttävistä luonnonkivistä sekä voimakkaista väreistä. Toteutuksissa kuitenkin arvostetaan edelleen ennen kaikkea kotimaisuutta ja laadukkaita ratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja käyttöä.

Mitä uutta odottaa vuodelta 2023?

Listasimme alle 8 eri keittiötrendiä, joista inspiroitua vuoteen 2023.

Blau teräs keittiö ja terästaso

Metallit

Tänä vuonna keittiöissä nähdään runsaasti erilaisia teräs- ja metallipintoja. Terästasot ovat jälleen suosiossa ja maailmalla nähdään paljon jopa kokonaan teräksestä toteutettuja keittiökokonaisuuksia. Hanoissa ja vetimissä suositaan kromin ja rosterin sävyjä, mutta myös pronssi ja kupari puhuttelevat. Erityisesti erilaiset patinoituvat metallipinnat kiehtovat, niin tasoissa kuin hanoissa ja jopa ovissa.

 

Blau Skanno Home keittiö Laura Seppäsen suunnittelema metalliovet integroidulla uunilla.

Entistäkin integroidumpaa

Jo viime vuodelta tutuksi tullut kalustemaisten keittiöiden trendi jatkuu vuoteen 2023, mutta entistäkin voimakkaampana. Integroidut kodinkoneet eivät enää riitä vaan ne halutaan katseilta kokonaan piiloon Рmikro sijoitetaan aamiaiskaappiin, liesituuletin integroidaan liesitasoon ja uuni kaapin oven taakse. Keittiöistä jätetään myös yhä useimmin yläkaapit kokonaan pois, sillä se häivyttää perinteisen keittiön tuntua entisestään. Sen sijaan säilytystilaa piilotetaan erilaisten mekanismien taakse, kuten taite- ja liukuovien.

Walk-in pantry

Kalustemaisten keitti√∂iden rinnalla my√∂s walk-in pantryt nousevat suosioon. Ne toimivat ratkaisuna s√§ilytystilan lis√§√§miseksi, jolloin keitti√∂kalusteista saadaan toteutettua visuaalisia kokonaisuuksia uhraamatta kuitenkaan kokonaisuuden k√§yt√§nn√∂llisyytt√§ ja s√§ilytystilaa. Pantryn ovet toteutetaan monesti niin sanottuina ‚Äúpiilo-ovina”, jolloin ne muistuttavat ulkoasullisesti keitti√∂n kaapinovia ja sulautuvat siten huomaamattomasti osaksi kokonaisuutta.

 

Blau tamminen keittiösaareke valkoisella kvartsitasolla ja musta Tapwell hana.

Sisustusvalaisimet keittiössä

Keittiön valaistuksessa perinteisten välitilavalojen ja led-nauhojen rinnalle ovat nousseet erilaiset sisustusvalaisimet. Sisustusvalaisimilla keittiötä on helppo sisustaa oman näköiseksi ja lisätä kokonaisuuden visuaalista mielenkiintoa ja persoonallisuutta. Yläkaapittomissa keittiöissä näyttävillä design seinävalaisimilla saadaan viimeisteltyä avoin seinätila sekä huolehdittua riittävästä valaistuksesta. Katseenvangitsija valaisimia voidaan sijoittaa keittiöissä roikkumaan saarekkeiden yläpuolelle sekä seinillä valaisemaan työskentelytasoa.

 

Blau keittiö tumma tammi Jura Grey kalkkikivitaso pyöristetty saareke

Pyöreät muodot

Keittiöissä nähdään enemmän pyöreitä muotoja, niin saarekkeissa,  kaappien päätyjen pyöristyksissä kuin arkkitehtuurisissa kaarissa. Saarekkeen ja kaappien päätyjen pyöristykset pehmentävät keittiön muuten usein hyvin linjakasta muotokieltä ja lisäävät kokonaisuuden mielenkiintoa. Myös keittiön välitilaan toteutetut kaaren muotoiset syvennykset avohyllyillä varustettuna ovat suosiossa.

 

Blaun Helsingin Töölössä sijaitsevan keittiömyymälän esittely keittiö Calacatta Viola marmorilla.

Näyttävä kiven käyttö

Tänä vuonna keittiöihin uskalletaan valita entistäkin näyttävämpiä kivitasoja. Ulkomailta tutut marmorit ja luonnonkivet ovat hitaasti myös nostattaneet suosiotaan Suomessa ja keittiöissä uskalletaan käyttää entistäkin enemmän luonnonmateriaaleja. Näyttävät katseenvangitsija kivet ja marmorikuosit houkuttelevat, kuten kuvan Calacatta Viola marmori sen syvän viinipunaisilla juovilla. Myös perinteisemmät luonnonkivet, kuten graniitti, puhuttelevat keittiöissä. Kiveä uskalletaan myös käyttää runsaammin ja korkeat taustanostot ja jopa koko seinän vuoraaminen kivellä lisääntyvät.

Koristeellisuus

Selkeälinjaisen skandinaavisen minimalismin rinnalle on noussut myös koristeellisempi, jopa romanttinen, tyyli. Kehysovet ja koristelista yksityiskohdilla varustetut ovet ovat yleistyneet. Koristeellisuutta näkee myös kivitasojen viimeistelyissä ja erilaiset yksityiskohtaiset kivien reunatyöstöt ovat tulossa jälleen keittiöihin ja kylpyhuoneisiin.

 

Skanno Home Blau keittiö värikkäillä kaapeilla, sisustussunnittelu Ulla Koskinen.

Väriä!

Tänä vuonna kylmät ja harmaat sävyt väistyvät ja tilalle nousee pehmeitä lämpimiä sävyjä. Etenkin keltaiseen taittavat murretut valkoiset ja 70-luvulta inspiroituneet väripaletit ovat nousseet uuteen suosioon. Keittiöissä nähdään myös hyvinkin voimakkaita värejä ja rohkeaa värin käyttöä Рkirkkaita sinisiä, tummaa punaista, kylläistä vihreää. Värejä uskalletaan myös yhdistellä ja keittiössä saattaa olla useampikin voimakas väri rinnakkain. Puuviilut säilyttävät edelleen suosionsa, erityisen paljon nähdään nyt tummia puunsävyjä, kuten Blaun petsattu tammi sävyssä Brown.

Vaikka keittiötä tulee suunnitella ajattomuus ja oma maku etusijalla, voi suunnitteluun inspiroitua sen hetkisistä trendeistä sekä suuntauksista ja noukkia mieleisiä poimintoja ympäriltä.
h
h
h
h
h
h
h
h
Lue lisää
Taitelijakodeista inspiroitunut РHanna Kääriäisen kotona
Vuosi 2024 – Klassikoiden paluu
Joululahjaopas 2023
Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka. Varaa aika suunnitteluun

Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka.