Väriä ja kerroksellisuutta – Lilli Salmisen kotona

Lilli ja Valtteri etsivät sopivaa ensi asuntoa pitkään, alue oli tarkka ja budjetti rajattu. Lopulta kohdalle osui ullakkoasunto, jonka merimaisemat veivät pariskunnan sydämmen mennessään. Pitkän etsinnän ja työlään remontiprosessin jälkeen he ovat saaneet luotua Ullanlinna kattojen ylle oman hennon värikkään keitaan.

Omaa luovaa toimistoa pyörittävän Lilli Salmisen ja avopuoliso Valtteri Riihimäen kotiin sisään astuessa vastaan avautuu panoraama näkymä Ullanlinna kattojen ylle.

Aamun valo siivilöityy sisään koko seinän levyisestä ikkuna rivistöstä, horisontissa voi nähdä kaukana siintävän meren. Entisen kerhotilan remontointi nollakokemuksella oli Lillille ja Valtterille hyppy tuntemattomaan, mutta valmis lopputulos puhuu puolestaan.

 

 

Miten päädyitte lopulta valitsemaan nykyisen kotinne?

Etsimme pitkään ensimmäistä omaa asuntoa, ja koska halusimme asunnon Ullanlinna-Punavuori alueelta eikä budjetti ollut loputon, tehtävä oli vaikea. Käytiin katsomassa monia asuntoja, muutama meni sivu suun ja lopuissa ei vaan ollut sitä jotain.

Vaikka tämä asunto oli kauheassa kunnossa kun tultiin sitä katsomaan, joku asunnossa sykähdytti heti. Ullanlinnan kattojen yli avautuva näkymä merelle asti on yksi asunnon parhaita puolia.

 

Keltainen Blau keittiö Lilli Salmisen kotona Helsingissä

 

Vaikka ikkunat on pienet, niistä tulvii valoa, koska ne avautuu etelään ja vastapäisiä taloja ei ole. Ihastuimme ylimmän kerroksen näkymien lisäksi myös viereiseen taloyhtiön kattoterassiin ja siihen, että pohja oli muokattavissa meidän näköiseksi.

 

Kerro vähän rakennuksesta johon päädyitte lopulta muuttamaan?

Talo on rakennettu 1930-luvulla, mutta meidän ullakkoasunto on tehty kerhohuoneen tilalle vuonna 1995. Aikakauden funktionalismi ja art deco näkyy rakennuksessa esimerkiksi koristeellisena geometrisena kuviona sisäpihan käytävän katossa.

Samaa art deco -tyyliä halusimme tuoda tietyiltä osin myös remontin myötä asuntoon.

 

Keltainen Blau vaatekaappi Lilli Salmisen kotona Helsingissä

 

Millainen remonttiprosessi oli? Mikä toimi inspiraationa teidän remontille?

Remonttiprosessi oli suoraan sanottuna hirveä. Koskaanhan remontit eivät mene niin kuin on suunniteltu, mutta meillä haasteita oli todella paljon jopa ammattilaisten näkökulmasta.

Jotenkin kaikesta kuitenkin selvittiin ja lopputulos onneksi palkitsee. Suunniteltiin asunnon tyyli ja materiaalit itse ja se oli inspiroivaa, mutta aikaa vievää. Päätöksiä pitää tehdä paljon ja pitää olla varma omasta tyylistä ja siitä mitä haluaa.

”Inspiraatiota haettiin meidän ulkomailla vietetyistä vuosista ja kaikilta menneiltä matkoilta. Emme halunneet perinteistä vaaleaa skandinaavista kotia, vaan täällä saa näkyä värit ja kerroksellisuus.”

 

Keltainen Blau kylpyhuoneen allaskaappi Lilli Salmisen kotona Helsingissä

 

Millaisia sisustajia olette? Miten kotinne tyyli on syntynyt?

Meillä on molemmilla vahva oma maku ja tiedämme mitä haluamme. Lähes kaikki kotimme huonekalut ja pienesineet on käytettynä hankittu kirpputoreilta, antiikkimarkkinoilta ja netin second hand -kauppapaikoilta. 

”Tykätään siitä, että esineillä on tarina ja ne ovat uniikkeja. On upeaa, kun löytää jotain sellaista, mitä ei ole kaikilla.”

Värit ja kuosit tuovat oman lisänsä sisustukseen. Kotonamme on myös paljon matkamuistoja eri matkoilta ja inspiraatiota kodin ratkaisuihin on tullut myös reissuilta. Meiltä ei löydy yhtäkään täysin valkoista seinää, esimerkiksi työhuoneemme on vaaleanpunainen ja keittiön sävyssä on ripaus keltaista.

 

Mikä teille oli tärkeintä uutta keittiötä suunniteltaessa? Entä miten päädyitte valitsemiinne materiaaleihin ja väreihin?

Keittiö siirrettiin remontissa ahtaasta keittokomerosta olohuoneen puolelle avokeittiöksi. Tärkeintä oli suunnitella keittiö, joka sulautuu sisustukseen ja näyttää kauniilta.

 

Keltainen Blau keittiö Lilli Salmisen kotona Helsingissä

 

Olin bongannut eräästä helsinkiläisestä ravintolasta kauniin marmoriterrazzo tason, jota etsin netistä kissojen ja koirien kanssa. Lopulta se löytyi Blaun valikoimista! 

Keittiön sävyyn meillä oli selkeä toive: jotain muuta kuin valkoista tai greigeä. Olimme käyneet katsomassa sävyvalikoimia muillakin keittiötoimittajilla, mutta monissa paikoissa on todella suppeat sävyvalikoimat. Juuri etsimämme sävy löytyi lopulta Blaun vakiosävyistä.

Keltaiseen taittava Chuppa on täydellinen – se mukautuu auringon mukaan, tiettyyn aikaan päivästä se näyttää enemmän kermanvaalealta, toisinaan taas vaaleankeltaiselta. Ollaan oltu sävyyn todella tyytyväisiä. 

 

Keltainen Blau keittiö Lilli Salmisen kotona Helsingissä

 

Oli kivaa, että uuni saatiin sijoitettua ikkunoiden alle, nyt kokkaillessa voi ihailla kaunista merimaisemaa. Yläkaappeja ei haluttu avaruuden lisäämiseksi, niiden tilalle tuli hyllyt, joihin voi asetella kauniita esineitä. Jääkaapin viereen saatiin sijoitettua kapea aamiaiskaappi johon mahtuu hyvin piiloon muutamat kodinkoneet.

 

Oletteko johonkin erityisen tyytyväisiä lopputuloksessa? Entä tekisittekö jotain nyt toisin?

Laadukas keittiö on ollut arjen pelastus, kaikki toimii todella kivasti. Olemme erityisen tyytyväisiä toiminnallisuuksien sijoitteluun ja keittiön sävyyn sekä yleisilmeeseen, keittiö sopii täydellisesti muuhun sisustukseen. 

Välillä kaivataan mikron paikkaa, joka jätettiin pois tilanpuutteen vuoksi. Tarkkana siivoojana herkkä marmori on välillä aiheuttanut harmaita hiuksia. Kaunis se on, siitä ei pääse mihinkään, mutta meille voisi ehkä sopia paremmin taso joka sietää elämää ja kokkailuja marmoria paremmin.

 

Lilli Salminen keittiö moodboard

Lillin ja Valtterin valinnat:

Ovi – kapea kehysovi sävyssä Chuppa

Taso – Breccia Oniciata marmoriterrazzo

Inspiraatiota haettiin meidän ulkomailla vietetyistä vuosista ja kaikilta menneiltä matkoilta. Emme halunneet perinteistä vaaleaa skandinaavista kotia, vaan täällä saa näkyä värit ja kerroksellisuus.
h
h
h
h
Kuvat - Mona Salminen
Stailaus - Minna Jones
Lue lisää
The Poet´s Blue – arkkitehdin showroom-koti
Taitelijakodeista inspiroitunut – Hanna Kääriäisen kotona
Vuosi 2024 – Klassikoiden paluu
Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka. Varaa aika suunnitteluun

Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka.