4 vinkkiä onnistuneeseen keittiön valaistukseen

Valaistuksella on suuri vaikutus kodin ja keittiön viihtyvyyteen, niin esteettisyyden kuin toiminnallisuudenkin kannalta. Tilaan istuva valaistus voi jopa tuoda sen parhaimmat puolet esiin. On tärkeää, että erityisesti keittiössä on paljon erilaisia valonlähteitä eri tarkoituksiin - aina ruuanlaitosta illalliskutsuihin. Laadukkaan keittiön viimeisteleekin hyvin suunniteltu ja loppuun asti harkittu valaistus. Siksi kokosimme yhteen 4 vinkkiä erilaisista valaistusratkaisuista, joilla luot onnistuneen valaistuksen keittiöösi.

Työtason valaistus

Tehokas työskentelyvalo on melkeinpä välttämätön ruoanlaitossa sekä muissa arjen askareissa. Välitilassa kannattaa suosia kylmää ja kirkasta valoa, joka valaisee tehokkaasti työskentelytilan niin että keittiössä on turvallista kokkailla. Hyvä ratkaisu on käyttää työtason valaistuksessa himmentimellä säädettävää led-nauhaa, jonka kirkkautta ja lämpötilaa voidaan muuttaa tarpeen ja halutun tunnelman mukaan. Kokatessa voi käyttää kirkasta valoa ja illallisen äärellä rentoutuessa nauttia tunnelmavalaistuksesta.

Valaistus aamiaiskaapissa

Aamiaiskaappiin on suositeltavaa asentaa erillinen valaistus, sillä keittiön yleisvalo ei riitä kunnolla valaisemaan aamiaiskaappia sisäpuolelta. Lisäksi kauniisti valaistu kaappi lisää viihtyvyyttä ja luo tunnelmaa. Aamiaiskaapin sivuihin upotettu kiertävä profiilivalaisin valaisee kaappia tasaisesti ja itse valonlähde uppoutuu huomaamattomasti kalusteeseen. Automaattinen valonohjaus helpottaa myös toimintaa aamiaiskaapissa – valo syttyy kaapin avattaessa ja sammuu kun ovi suljetaan. Näin säästyy myös sähköä, kun valo ei jää turhaa palamaan kaapin sisälle. Vaihtoehtoisesti aamiaskaappia voidaan valaista hyllyjen alle sijoitettavilla led-nauhoilla.

Valaistus yläkaappien päällä

Keittiö saa viimeistellyn ilmeen, kun valaistus on harkittu loppuun asti. Keittiön yläkaappien päälle sijoitettu valo tuo tilaan epäsuoraa valoa ja korostaa näyttävästi keittiötä. Se on pehmeämpi kuin tehokas työvalo, sillä se heijastuu näkyväksi eri pintojen kautta. Kaunista epäsuoraa valoa on miellyttävä katsella ja se antaa vaikutelman harkitusta ja loppuun asti viedystä suunnittelusta.

Visuaaliset seinävalaisimet

Irralliset seinävalaisimet ovat hyvä tapa tuoda keittiöön tunnelmavalaistusta sekä visuaalista mielenkiintoa. Suuret näyttävä valaisimet saarekkeen yllä tai minimalistiset valaisimet sommiteltuna seinäkaappien kanssa on oivallinen tapa tuoda keittiön valaistukseen muuntautuvuutta. Jo keittiön suunnitteluvaiheessa on hyvä miettiä mahdolliset seinävalaisimet, jotta ne voidaan saumattomasti yhdistää suunniteltuun kalustekokonaisuuteen. Tähän suosikkejamme ovat muun muassa Skanno Homestakin tutut näyttävä Gilfo seinävalaisin sekä minimalistinen Artemiden Discouri valaisin.

Valaistuksella on suuri vaikutus kodin viihtyvyyteen, niin esteettisyyden kuin toiminnallisuudenkin kannalta. Kotiin istuva valaistus voi jopa tuoda sen parhaimmat puolet esiin.
h
h
h
h
h
h
h
h
Lue lisää
The Poet´s Blue – arkkitehdin showroom-koti
Taitelijakodeista inspiroitunut – Hanna Kääriäisen kotona
Vuosi 2024 – Klassikoiden paluu
Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka. Varaa aika suunnitteluun

Ota yhteyttä, niin sovitaan Sinulle parhaiten sopiva aika ja paikka.