Kierrätys keittiössä

Ciao!

Kierrätys kuuluu yhä vahvemmin suomalaisen arkeen.

Onko sinun korvaan kantautunut lajittelupisteeseen ja kierrätykseen liittyviä vaikeuksia? Tai koetko niitä itse? Kotoa löytyy seka, - bio, - lasi, - sähkö, -metalli, - muovi, - pahvi ja paperijätettä. Tai ainakin vähintään muutamia näistä. Se tietää yhteen talouteen aika monta kierrätyslaatikkoa.

Mitä kannattaa ottaa huomioon toimivan lajittelupisteen suunnittelussa?

Kierrätysjärjestelmään on keittiösuunnittelussa hyvä laittaa aikaa ja ajatusta. Monella on kotitaloudessa lajiteltavaa runsaasti. Lajiteltavalle jätteelle ja tavaralle on varattava oikean kokoiset lajittelu, - ja säilytysastiat ottaen huomioon myös minne lajitteluastiat sijoitetaan. On tärkeä miettiä mitä jätettä kertyy ja kuinka paljon. Silloin hahmottaa minkä kokoinen kyseiseen tarkoitukseen olevan astian kuuluu olla. Asutko yksin? Kokkaatko paljon? Onko sinulla lyhyt matka lähimmälle kierrätyspisteelle?

Blaulla kuulemme usein asiakkaalla jääneen edellisessä keittiösuunnittelussa nämä seikat huomioimatta. Ikävä kyllä liian ahdas tai huonosti suunniteltu lajittelupiste vie monelta intoa huolelliseen kierrättämiseen, vaikka halua olisikin.

Useissa talouksissa lajittelupiste on sijoitettuna, tiskialtaan alle. Keittiössä voi ja kannattaakin käyttää useampi laatikko kierrätykseen.

Kaikkia jätteitä ei tarvitse sijoittaa keittiöön. Keittiön lisäksi kodinhoitohuone, eteinen ja varasto ovat hyviä lajittelupaikkoja. Keittiössä kannattaa lajitella ainakin ruoan tähteet ja pakkausjätteet. Keittiön ollessa pieni voi pahvijätteet ja lehdet, kerätä vaikkapa varastoon tai siivouskomeron yhteydessä olevaan lajittelukaappiin. 

 

Blogi 1.jpg
blogi 2.jpg

Otimme stailaajamme Minna Jonesin kanssa esimerkkikuvia kierrätyspisteestä. Opimme itse myös uutta kierrätyksestä! Käytimme kuvissa Blaun kolmea jäteastiakokoa. Kahteen 60 senttiseen keittiölaatikkoon mahtuivat seka, - bio,- lasi, - sähkö, - metalli, - muovi, - pahvi ja paperijäteastiat, näinkin pieneen tilaan sai kaiken tarpeellisen. Totesimme, että huolellisesti kierrättämällä sekajätettä kertyy yllättävän vähän. Siksi laitoimme sekajätteelle pienimmän laatikon. Samoin biojäteastia voi olla pienikokoinen, koska se alkaa haisemaan nopeasti.

Muovinkeräykselle varasimme isoimman boksin. Muovia kertyy paljon! Useat muovipakkaukset voi nykypäivänä laittaa muovinkeräysastiaan. Kannattaa kuitenkin perehtyä mitä muovijätettä voi muovinkeräykseen viedä. Esimerkiksi lelut, keittiötarvikkeet, hammasharjat tai kastelukannut eivät kuulu muovinkeräykseen. Useissa taloyhtiöissä on muovinkeräyspisteitä ja tietenkin yleisiä lajittelupisteitä löytyy ympäri pääkaupunkiseutua.

Pahville varasimme isoimman lajittelulaatikon. Pahvia kertyy paljon, jo ihan pienessäkin taloudessa. Metalliroskan laitoimme pienimpään astiaan ja lasille laitoimme keskikokoisen laatikon. Metalli ja lasi voivat mahtua hyvinkin yhteen astiaan, jos kumpaakin jätettä syntyy taloudessa vähän. Paperiroskan pistimme keksikokoiseen kierrätyslaatikkoon. Elektroniikkaa, eli sähkölaiteromua ei toivottavasti kovin paljon kerry, siksi sijoitimme sen pienimpään laatikkoon. Meille on tärkeää suunnitella kauniin keittiön lisäksi toimiva keittiö useiksi vuosiksi!

Mitä jätettä teidän taloudessa kertyy eniten?